Αρχική σελίδα  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση  |  Οδικός Χάρτης  |  Αποστάσεις στην Κρήτη  |  Επαφή

Version française   German version   Versione in italiano   English version

<<<<<<<<< >>>>>>>>

English version   Versione in italiano   German version   Version française

Μονή Τοπλού,

είναι πραγματικά ένα καλά κρυμμένο μικρό κόσμημα, καλά διατηρημένο και πλούσιο σε ιστορίας, εγκλείει πανέμορφες εσωτερικές αυλές φτιαγμένες από αρχαία πέτρα και στολισμένες με μεγάλα παραδοσιακά πιθάρια με ανθισμένες μπουγκαινβίλες.

 

Το μοναστήρι διατηρεί το όνομα που έλαβε κατά το χρόνο της

οθωμανικής τουρκικής κατοχής

"Τοπλού Μοναστήρ"

δηλαδή "Μοναστήρι των όπλων"

διότι ήδη από την Ενετοκρατία ήταν ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του νησιού της Κρήτης.

 

Το πραγματικό του όνομα, το οποίο σήμερα δεν χρησιμοποιείται πια, είναι

"Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής".

 

Είναι ένα όνομα που δείχνει καλά τη γεωγραφική θέση του, βρίσκεται στην

πραγματικότητα στους λόφους πάνω από το ακρωτήρι που τελειώνει προς τα ανατολικά η Κρήτη.

 

Η ίδρυσης του μοναστηριού θεωρείται ότι χρονολογούνται στο δέκατο τέταρτο αιώνα, απ' εκείνης της εποχής έχει διατηρηθεί μόνο το Καθολικόν το οποίο περιλαμβάνει μια εκκλησία, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες, και έχει θολωτά ταβάνια με νωπογραφίες (δυστυχώς σε πολύ κακή κατάσταση) με σκηνές από τα Ευαγγέλια.

Πολύ ενδιαφέρουσα και καλά διατηρημένα είναι εδώ μια όμορφη συλλογή από ιερά άμφια και εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένα, με ημερομηνία 1770, με τίτλο "Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου", δημιουργία του Κρητικού ζωγράφου Ιωάννη Κορνάρου

(1745-1796), η οποία θεωρείται μια από τα μεγαλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα στην Κρήτη για αυτό το είδος της ιερής τέχνης από αρχαίες ρίζες.

 

Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η επίσκεψη στις κοντινές σπηλιές που χρησιμοποιούνται ως μουσείο, εδώ θα βρείτε τη συλλογή των ιερών κειμένων και τη συλλογή των μινιατούρων, εκτυπώσεων, χαρτών σε αρχαϊκά ελληνικά και λατινικά και συλλέγμενα, σε ένα μικρό ειδικό δωμάτιο, επίσης και ορισμένα όπλα και κειμήλια του πολέμου, από διάφορες περιόδους της ιστορίας, καλά μαρτυρούν τους αιματηρούς αγώνες που έχουν επηρεάσει στο πέρασμα των αιώνων αυτήν την περιοχή της Κρήτης (τόσο πολύ έτσι ώστε στο δέκατο έκτο αιώνα, για παράδειγμα, Μονή Τοπλού ξαναχτίστηκε και οχυρώθηκε με προμαχώνες περιμετρικά 10 μέτρα ύψος).

Διακρίνεται σε αυτό το δωμάτιο μια μεγάλη μπλε σημαία με ένα λευκό σταυρό και κεντημένη εικόνα της Παναγίας, είναι η ηρωική σημαία της επανάσταση του κρητικού λαού του Ιουνίου 1821 κατά την Οθωμανική κυριαρχία (1669-1898), είναι ένα πρώτο σχέδιο, ένα πρωτότυπο της σημαία που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως σύμβολο του ελληνικού έθνους.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά και η είσοδος κοστίζει περίπου 4 ευρώ ανά άτομο, αλλά να είστε προσεκτικοί, διότι απαγορεύεται να τραβήξετε φωτογραφίες στο εσωτερικό του ναού και σε εκθεσιακούς χώρους.

 

Στην είσοδο του μοναστηριού υπάρχει μια ταβέρνα με παραδοσιακή κρητική κουζίνα, αξίζει να σταματήσετε για να δροσιστείτε κάτω από την όμορφη κληματαριά του.

Μονή Τοπλού είναι σε 15 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Σητεία.

Version française   German version   Versione in italiano   English version

<<<<<<<<< >>>>>>>>

English version   Versione in italiano   German version   Version française

Τουριστικός Χάρτης Λασιθίου

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση στο Ξερόκαμπος  |  Πληροφορίες και Κρατήσεις

©Web-Master Andrea Marini andrea18@otenet.gr - marinator2001@yahoo.com

 

Εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με ημερομηνία 25/09/2013 με αριθμό αδείας

1040E 6061 01822 01

Licenza Creative Commons
Όλα τα κείμενα, γραφικά, εικόνες που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε τμήμα του site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Andrea Marini www.xerocamboscreta.com