Αρχική σελίδα  |  Πτήσεις  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση  |  Οδικός Χάρτης  |  Αποστάσεις στην Κρήτη  |  Επαφή

English version   Versione in Italiano   German version   Version fran?ise

<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>

Version fran?ise   German version   Versione in Italiano   English version

Περιβαλλοντικές πληροφορίες

(κλίμα και φύση του Ξερόκαμπου)

Γεωγραφικές πληροφορίες

(οι παραλίες)

Ειτε ερχεσθε απο τον ελικοειδή δρόμο που κατεβαίνει απο το Ζήρο είτε χρησιμοποιείτε τον πιο ευθύγραμμο και χαμηλό επαρχιακο δρόμο που διασχίζει τη Ζάκρο, ο Ξερόκαμπος θα εμφανιστεί μπροστά σας ως μια αρκετά επίπεδη κοιλάδα γεμάτη ελαιώνες.

 

Εκτός από την κυρίαρχη παρουσία της ελιάς εδώ θα βρείτε αλμυρίκι, φραγκόσυκα, αμυγδαλιές, σύκα, πεύκο Χαλεπίου και τοπική μεσογειακή άγρια βλάστηση.

 

Σε αυτά προστέθηκαν υπο-τροπικά ειδη όπως φοίνικες, ιβίσκοι, μπουκαμβίλιες και Φίκος διαφόρων ειδών που έχουν προσαρμοσθεί πολύ καλά σε αυτό το γεωγραφικό

Πρακτικές πληροφορίες

Ξερόκαμπος

αποστάσεις

Τουριστικές

πληροφορίες

πλάτος (βρισκόμαστε στον παράλληλο του ανώτερου τμήματος της οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο) και χάρη στο ήπιο κλίμα, και στο νερό προερχόμενο από γεώτρησεις (που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του '90) αναπτύσεται για μακρά περίοδο του έτους σε ιδανικές συνθήκες που σας επιτρέπουν να την απολαύσετε πλούσια και ανθισμένη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (αυτό οφείλεται επίσης στη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ξερόκαμπος νοτιο-ανατολικά/νότια/νοτιοδυτικά ενώ απο τον βορρά προστατεύται απο τους λόφους).

 

Αντίθετα, οι λόφοι που προστατεύουν και περικυκλώνουν τον Ξερόκαμπο είναι

Πως το Βρείτε

Ο καιρός

στο

Ξερόκαμπος

σχεδόν άγονοι και χαρακτηρίζονται από απόκρημνες και βραχώδης εδαφικές ανωμαλίες, τόποι πολύ χαμηλής βλάστησης όπου κυριαρχούν αρωματικά φυτά με έντονο άρωμα όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, λεβάντα και στη συνέχεια άγρια σπαρτά και ποικιλίες βολβοειδών όπως ασφόδελοι, ανεμώνες (πορφυρού, λευκού και ροζ χρώματος από το Νοέμβριο κι έπειτα) κρινάκια της θάλασσας (μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου γεμίζουν οι παράκτιες αμμοθίνες) νάρκισσοι (που στα τέλη Φεβρουαρίου ανοίγουν το δρόμο για τον ερχομό της άνοιξης) και στη συνέχεια μια μεγάλη ποικιλία φυτών που εμφανίζουν όλα τα κοινά χαρακτηριστικά των μεσογειακών θάμνων οπως απίστευτη αντοχή στην ξηρασία και στους ισχυρούς ανέμους..... καιρικά φαινόμενα πολύ συνηθισμένα στην περιοχή κατά τη διάρκεια διαφόρων εποχών του έτους.

 

Η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή μιας περιοχής με τραχύ και σκληρό χαρακτήρα (όπως όταν φυσάει ισχυρό μελτέμι φορτισμένο με ενέργεια που αποκτά κατά την απρόσκοπτη πορεία του από τα Δαρδανέλια εως αυτό το απομακρισμένο σημείο της ανατολικής Κρητικής ακτής) και ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος (όταν π.χ. επικρατεί ξηρασία για 6-7 μήνες και δημιουργείται η εντύπωση οτι τα σύνεφα βρίσκουν στον Ξερόκαμπο το κατάλληλο σημείο για να διαλυθούν και να πεθάνουν).

 

Παρ όλα αυτά η ακτογραμμή του Ξερόκαμπου (μήκους περίπου 6 χλμ.) είναι

Άγρια σπάρτα
Δυτική είσοδος στον Ξερόκαμπο
Δυτική είσοδος στον Ξερόκαμπο
Φαράγγι για τον Ζήρος

πανέμορφη και περιλαμβάνει είτε αμμώδης παραλίες είτε βραχώδης όπως επίσης και παραλίες με σκούρο βότσαλο, όλες με κρυστάλλινα νερά και ποιότητα τέτοια που δεν φοβούνται καμμία σύγκριση χάριν όχι μόνο στη αραιοκατοικημένη ενδοχώρα αλλά και στα θαλάσσια ρεύματα που κατευθύνονται προς την ανοιχτή θάλασσα και σπανίως φέρνουν υλικά που μπορούν να μολύνουν αυτή την παραθαλάσσια περιοχή.

 

Για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σύντομη περιβαντολογική περιγραφή δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια μικρή αναφορά στην πανίδα της περιοχής.

 

Ενα κλίμα τόσο ξηρό δεν ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων θυλαστηκών δεδομένου οτι απουσιάζει η ύπαρξη δασώδους περιοχής που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει, έτσι τα ζώα της περιοχής, εξαιτίας της χαμηλής βλάστησης, είναι μικρού μεγέθους όπως λαγοί, μουστελίδες διαφόρων ειδών (νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί) και μερικοί σκαντζόχοιροι.

 

Κοινή είναι επίσης η ύπαρξη σαλαμάνδρας και σαύρας (κυρίως μεγάλου μεγέθους και ωραίου κι έντονου πρασίνου χρώματος) καθώς δεν λείπουν και τα φίδια (όχι όμως δηλητηριώδη αφού στην Κρήτη δεν ζουν οχιές ή άλλα είδη

Gigli a Katsounaki
Margherite a Karavopetra
Papaveri fra gli ulivi
Mandorli a Farangoulia

επικίνδυνα για τον άνθρωπο).

 

Σε ότι αφορά τα πτηνά σημειώνεται η παρουσία διαφόρων ειδών αρπακτικών (κουκουβάγια, βασιλικός μπούφος και κοινό γεράκι ή αλλιώς κιρκινέζι) όπως και ασυνήθιστοι γύπες. Δεν λείπουν οι γλάροι, τα κοράκια και κάποιες αποικίες νυχτερίδων.

 

Πολλά είναι αντίθετα τα αποδημητικά πτηνά που περνούν από την περιοχή, πέρδικες, χελιδόνια, γερανοί, τρυγόνια, δρυοκολάπτες, σπουργίτια διαφόρων ειδών, ερωδιοί, κορμοράνοι, πελαργοί, πάπιες.

 

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη (μιας και φωλιάζουν για πολλούς μήνες εδώ στον Ξερόκαμπο πάνω στα νησιά Καβάλοι) είναι ο Μαυροπετρίτης ή Ιέραξ της Ελεονώρας.

 

Ο φωτογραφικός φακός έχει επίσης συλλάβει σπάνιες ομάδες κύκνων και φλαμίνγκο που κάποιες φορές κάνουν τη σύντομη στάση τους στην Αλατσολίμνη.

Cormorano a Karavopetra
Cigni ad Alatsolimni
Gabbiani ad Alatsolimni
Fenicotteri ad Alatsolimni

Η καλύτερη περίοδος για την παρατήρηση των αποδημητικών πτηνών είναι από τέλη Οκτωβρίου έως το πρώτο μισό του Απριλίου ενώ για να μπορεί να ελπίζει κάποιος να δει τις χελώνες Καρέτα καρέτα (παραδοσιακοί  επισκέπτες της αμμώδους παραλίας της περιοχής) να γεννούν τα αυγά τους οι καλύτεροι μήνες είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Για το άνοιγμα της φωλιάς τους θα πρέπει να περιμένει το τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεβρίου.

 

Εν κατακλείδι ...... σχεδόν κάθε μήνας είναι κατάλληλος για όποιον θέλει να έρθει και να γευθεί φυσιολατρικές διακοπές στον Ξερόκαμπο!!

English version   Versione in Italiano   German version   Version fran?ise

<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>

Version fran?ise   German version   Versione in Italiano   English version

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση στο Ξερόκαμπος  |  Φωτογραφίες του Ξεροκάμπου  |  Πληροφορίες

©Andrea Maria Marini andrea18@otenet.gr - marinator2001@yahoo.com

 

Εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με ημερομηνία 25/09/2013 με αριθμό αδείας

1040E 6061 01822 01

Licenza Creative Commons
Όλα τα κείμενα, γραφικά, εικόνες που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε τμήμα του site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Andrea Maria Marini - www.xerocamboscreta.com - Η ελληνική μετάφραση αυτής της σελίδας οφείλεται στην ευγενική συνεργασία του Γιώργου Μπιτσαράκης