Αρχική σελίδα  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση  |  Οδικός Χάρτης  |  Αποστάσεις στην Κρήτη  |  Επαφή

English version   German version   Version française   Versione in Italiano

Βάϊ,

Versione in Italiano   Version française   German version   English version

μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Μεσογείου, και από τις πιο όμορφες της Κρήτης,

βρίσκεται στο στόμιο μιας κοιλάδας πλήρως καλυμμένης από ένα πυκνό δάσος με όμορφους φοίνικες που της δίνουν μια πολύ τροπική ατμόσφαιρα.

Λαϊκά παραμύθια θέλουν αυτούς τους φοίνικες να προέρχονται από τους χουρμάδες που ήταν η τροφή των οθωμανικών στρατευμάτων και των Αράβων πειρατών που πέρασαν από εδώ στα αρχαία χρόνια.

 

Ένας μύθος πολύ εντυπωσιακός αλλά λίγο βασησμένος διότι τα φοινικόδεντρα του Βάϊ δεν είναι η κοινή χουρμαδιά (Phoenix dactylifera), αλλά η ποικιλία Phoenix theophrasti (Κρητικός Φοίνικας).

Με κάποιο τρόπο, όμως, αυτή η διαφορά της ποικιλίας φαίνεται σήμερα μια μεγάλη επιτυχία για την επιβίωση αυτής της συγκεκριμένης γωνιάς της Μεσογείου επειδή το θανατηφόρο έντομο που προέρχεται από την Ασία, που καταστρέφει όλα τα Phoenix dactylifera (το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, κοινώς ονομάζεται "κόκκινο σκαθάρι"), δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται σήμερα για την Phoenix theophrasti.

Βάϊ ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του '70 δημοφιλής προορισμός της γενιά των χίπις, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την ανεξέλεγκτη εισροή τουρισμού, χωρίς συντήρηση και καθαρισμό εκ μέρους του δήμου, έπεσε σε απότομη πτώση.

 

Οι τοπικές αρχές επέλεξαν την "σκληρή γραμμή" και έκλεισαν το φοινικόδασος κηρύσσοντάστο προστατευόμενη περιοχή.

 

Ωστόσο δημιουργήθηκαν ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, ορισμένες σχετικές υπηρεσίες,

ένα εστιατόριο μπαρ και δόθηκαν επίσης άδειες για τις σειρές ομπρέλες που μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες σε αυτή τη σελίδα.

 

Έτσι, εάν έρχεστε σήμερα στο Βάϊ θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο πάρκινγκ και στη συνέχεια θα βρειτε ένα καλό τμήμα της παραλίας που προορίζεται με ομπρέλες (πάντα αυτά πληρώνονται, καθώς και οι δημόσιες τουαλέτες) και με τιμές υψηλότερες σε σύγκριση με το μέσο όρο της ανατολικής Κρήτης.

Τουριστικός Χάρτης του Λασιθίου

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ο αρκετά μεγάλο αριθμός των λουομένων, με την υψηλότερη παρουσία στη μέση περίοδο του καλοκαιριού από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Μια επίσκεψη στο Βάϊ σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη, διότι είναι πάρα πολύ όμορφο και μοναδικό το φοινικόδασος του! Έχει μεγάλη αμμώδης παραλία και διαθέτει αξιόλογα καθαρότητα και διαφάνεια της θάλασσας.

 

Οι γύρω λόφοι σας καλέσουν στη συνέχεια σε σύντομες και απλές βόλτες μέσα σε έναν μεσογειακό θάμνο ακόμα σχεδόν ανέπαφη στην ανακάλυψη απομονωμένες μαγευτικές γωνίες ως την παραλία "Ψιλή Άμμος".

Τοποθετημένο σε συντεταγμένες, +35° 15' 11.385" Βόρεια και +26° 15' 52.767" Ανατολικά,

οι αποστάσεις από τον Βάϊ είναι :

English version   German version   Version française   Versione in Italiano

<<<<<<<<< >>>>>>>>

Versione in Italiano   Version française   German version   English version

Τουριστικός Χάρτης Λασιθίου

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση στο Ξερόκαμπος  |  Πληροφορίες

©Web-Master Andrea Marini andrea18@otenet.gr - marinator2001@yahoo.com

 

Εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με ημερομηνία 25/09/2013 με αριθμό αδείας

1040E 6061 01822 01

Licenza Creative Commons
Όλα τα κείμενα, γραφικά, εικόνες που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε τμήμα του site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Andrea Marini www.xerocamboscreta.com