Αρχική σελίδα  |  Πτήσεις  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση  |  Οδικός Χάρτης  |  Αποστάσεις στην Κρήτη  |  Επαφή

English version   Versione in Italiano   German version   Version française

<<<<<<<<< >>>>>>>>

Version française   German version   Versione in Italiano   English version

Ο Μακρύ Γιαλός

είναι μια μικρή πόλη, στα νότια-ανατολικά της Κρήτης με μόνιμο πληθυσμό 760 άτομα στην κεντρική τμήμα της (πηγή Wikipedia.gr, εθνική απογραφή του 2011), η οποία αποτελεί μέρος του Δήμου Ιεράπετρας μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010.

 

Ο κύριος οικισμός του τοποθετείται, προσανατολισμένο στα νότια, κατά τη μήκος της εθνικής οδού μεταξύ

της  ακτής, με θέα στα νερά του Λιβυκού πελάγους, και στους πρόποδες που οδηγούν στο βουνό γνωστό ως "Αφέντης Σταυρομένος", το οποίο, με μέγιστο υψόμετρο της 1476 μέτρα, δίνει στην περιοχή μια ενδιαφέρουσα αποτύπωμα λοφωδών και ορεινών και προστασία στις καιρικές συνθήκες από το βορρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση αυτή την άποψη του Μακρύ Γιαλού

Μακρύγιαλος έχει ένα ήπιο χειμώνα, πολύ σύντομο, και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

 

Σε αυτή την ιδανική κατάσταση η κύρια δραστηριότητα είναι η γεωργία. Επεξεργασία της γης που χαρακτηρίζεται από ευρεία και εκτεταμένη παρουσία κηπευτικών καλλιεργειών και θερμοκηπίων που φυτεύονται με ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και μπανάνες...... με εγκαταστάσεις που σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν λίγα μέτρα

Τουριστικός Χάρτης του Λασιθίου

από την ακτή, σχεδόν ανταγωνιστικά με τον άλλο σημαντικό πόρο της περιοχής, τον τουρισμό.

 

Ο τομέας του τουρισμού που εδώ και τριάντα χρόνια έχει κερδίσει πολύ έδαφος, ορισμένες φορές δημιουργώντας μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καλεσμενος όχι μόνο αμό τις όμορφες παραλίες, οι οποίες δεν λείπουν απ'αυτή την περιοχή (όπως εκείνη της Καλαμουκανιά που θα βρείτε στην είσοδο του χωριού εάν φτάσετε από την Ιεράπετρα ή ως

η κεντρική, περίπου ένα χιλιόμετρο αμμώδη παραλία, που ονομάζεται "Μακρύγιαλος" ή "μεγάλη ακρογιαλιά", από την οποία το χωριό πήρε το όνομά του), αλλά καλεσμένο κυρίως από την ποικιλία των προτάσεων που εξασφαλίζουν διακοπές στο Μακρύ Γιαλό.

Από τις οργανωμένες παραλίες μέχρι στους ήσυχους κολπίσκους, από τα νησιά με τροπικά χρώματα (όπως η Χρυσή ότι αγαπιέται από τον μαζικό τουρισμό και είναι προσβάσιμη με πλοίο καθημερινά από την Ιεράπετρα) μέχρι τα ερημονήσια με πλουσια

οικοσυστήματα και ιστορία (όπως το Κουφονήσι, δύσκολα να επιτευχθεί και προορίζεται για λίγους τυχερούς) και να μην ξεχνάμε ακόμη τα παλιά άγρια ορεινά χωριά και τα μονοπάτια πεζοπορίας...... εδώ πραγματικά η πρόταση είναι μεγάλη και για όλα τα γούστα!

Στο Μακρύγιαλο θα βρείτε ένα φαρμακείο, η στάση λεωφορείου περιφερειακή ΚΤΕΛ, μίνι μάρκετ, καταστήματα με σουβενίρ διαφόρων ειδών, ένα βενζινάδικο και μια τράπεζα με ATM.

Δεν μπορείτε να χάσετε, σε μια διαμονή εδώ, μια ευχάριστη βόλτα στο μικρό λιμανάκι της, πλούσιο με καλές ταβέρνες και καφετέριες και σημείο αναχώρησης το καλοκαίρι ένα ιδιωτικό σκάφος που (μόνο με κράτηση εκ των προτέρων) κάνει ταξίδια αλιείας και οργανωμένες εκδρομές στα νησιά του Λιβυκού Πελάγους (Χρυσή-Γαϊδουρονήσι) και στις ερημικές παραλίες της όμορφα νησιά Κουφονήσι.

Ποσειδών - Ταχύπλοο για βαρκαδές και εκδρομές στο Λιβυκό Πέλαγο

Μακρύς Γιαλός βρίσκεται στις συντεταγμένες +35° 2' 16.777" Βόρεια, +25° 58' 20.725" Ανατολικά και η απόστασή του από :

 • Χανιά (κέντρο) - είναι 260 χιλιομέτρων - επαρχιακή οδό 90 μέχρι στη διασταύρωση της Παχιάς Άμμου και στη συνέχεια στην εθνική οδό Ε75 βόρεια παραλιακής (διάρκεια 3 ώρες και 35 λεπτά)

 • Ηράκλειο (κέντρο) - είναι 120 χιλιομέτρων - επαρχιακή οδό 90 μέχρι στη διασταύρωση της Παχιάς Άμμου και στη συνέχεια στην εθνική οδό Ε75 βόρεια παραλιακής (διάρκεια 1 ώρα και 49 λεπτά)

 • Άγιος Νικόλαος - είναι 58,7 χιλιομέτρων - επαρχιακή οδό 90 στην κατεύθυνση Ιεράπετρα και μέχρι στη διασταύρωση της Παχιάς Άμμου, στη συνέχεια εθνική οδό Ε75 βόρεια παραλιακής (διάρκεια 1 ώρα και 6 λεπτά)

 • Ιεράπετρα - είναι 25,6 χιλιομέτρων (διάρκεια 30 λεπτά)

 • Σητεία - είναι 33,5 km. χιλιομέτρων -  επαρχιακή οδò 90 προς την κατεύθυνση Ανάληψη-Λιθίνες (διάρκεια περίπου 41 λεπτά)

Από το Μακρύ Γιαλό μπορείτε να κάνετε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες ημερήσιες εκδρομές για παράδειγμα προς :

 • το μονοπάτι μέσα από τα φαράγγια του Ασπροποτάμου που οδηγεί στο χωριό Πεύκοι (πεζοπορία μέτριου βαθμού δυσκολίας)

 • η παράκτια Μονή Καψά - 9,4 χλμ. του παραλιακού δρόμου με ανατολική κατεύθυνση προς Ανάληψη-Γούδουρα (διάρκεια 12 λεπτά)

 • δίπλα Μονή Καψά ξεκινά το μονοπάτι που περνάει μέσα από το φαράγγι των Περβολακίων (αλλά είναι μόνο για τους έμπειρους πεζοπόρους)

 • το τμήμα της ακτής από Φέρμα έως Κουτσουνάρι, που περιλαμβάνει τον κόλπο και την παραλία της Κακή Σκάλα - ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο προς τα δυτικά για 14 χλμ. και προς Ιεράπετρα (περίπου 20 λεπτά)

Ή προς ορεινά χωριά όπως :

 • Σχινοκάψαλα - 13,5 χλμ. δρόμο δυτικά προς Ιεράπετρα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και στη συνέχεια βόρεια (διάρκεια 20 λεπτά)

 • Ορεινό - 16,1 χλμ. δρόμο δυτικά προς Ιεράπετρα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και στη συνέχεια βόρεια (διάρκεια 24 λεπτά)

 • Σταυροχώρι - 9,5 χλμ. δρόμο δυτικά προς Ιεράπετρα μέχρι το Κουτσουράς και στη συνέχεια βόρεια προς Τσικκαλαριά (διάρκεια 14 λεπτά)

 • Άγιος Ιωάννης - 24,2 χλμ. δρόμο δυτικά προς Ιεράπετρα μέχρι το Κουτσουνάρι και στη συνέχεια βόρεια (διάρκεια 35 λεπτά)

 • Άγιος Στέφανος - 6,8 χλμ. δρόμο προς την Ανάληψη με ανατολική κατεύθυνση και στη συνέχεια βόρεια (διάρκεια περίπου 13 λεπτά)

Και, επίσης, και άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέρον όπως :

 • το εγκαταλελειμμένο χωριό της Ετιά με τα ερείπια της Βενετικής έπαυλης Δεμέτζο - 16,7 χλμ. δρόμο προς την Ανάληψη, Λιθίνες και λίγο πριν Παπαγιαννάδες δεξιά για το Αρμένοι (διάρκεια 20 λεπτά)

 • οι παραλίες του Ξεροκάμπου - 43,5 χλμ. δρόμο προς την Ανάληψη, Λιθίνες και λίγο πριν Παπαγιαννάδες δεξιά για Ετιά-Αρμένοι-Χανδράς-Ζήρος-Χαμαίτουλο (διάρκεια 55 λεπτά)

 • το Μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου - 50,8 χλμ. δρόμο προς την Ανάληψη, Λιθίνες και λίγο πριν Παπαγιαννάδες δεξιά για Ετιά-Αρμένοι και Χανδράς, εδώ αριστερά για το αιολικό πάρκο και για τα μεσαιωνικά ερείπια της Βοϊλα, στη συνέχεια για Κατελιώνας-Σίτανος-Καρύδι και μετά από μια κατηφόρα Αδραβάστοι και Ζάκρος (διάρκεια περίπου 55 λεπτά)

 • Μονή Τοπλού, το φοινικόδασος του Βάϊ και τα ερείπια και τις παραλίες της Ιτάνου - 57,2 χλμ. δρόμο προς την Ανάληψη, Λιθίνες και Σητεία, από εδώ προς Παλαίκαστρο με απόκλιση προς τα αριστερά, μετά από 1,5 χλμ., πέρα από το τουριστικό συγκρότημα Διόνυσος/Σοε (διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά).

English version   Versione in Italiano   German version   Version française

<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>

Version française   German version   Versione in Italiano   English version

English version   Versione in Italiano   German version   Version française

<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>

Version française   German version   Versione in Italiano   English version

Τουριστικός Χάρτης Λασιθίου

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση στο Ξερόκαμπος  |  Πληροφορίες και Κρατήσεις

©Web-Master Andrea Marini andrea18@otenet.gr - marinator2001@yahoo.com

 

Εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με ημερομηνία 25/09/2013 με αριθμό αδείας

1040E 6061 01822 01

Licenza Creative Commons
Όλα τα κείμενα, γραφικά, εικόνες που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε τμήμα του site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Andrea Marini www.xerocamboscreta.com