Αρχική σελίδα  |  Πτήσεις  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση  |  Οδικός Χάρτης  |  Αποστάσεις στην Κρήτη  |  Επαφή

German version   Versione in Italiano   English version   Version française

<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>

Version française   English version   Versione in Italiano   German version

Φραγκοκάστελλο

διασφαλίζει στους επισκέπτες του, από την πρώτη εντύπωση, έντονα χρώματα και ευρεία ορίζοντα.....

σίγουρα ένα από τα πιο γραφικά σημεία της Κρήτης.

 

Βρισκόμαστε εδώ στο Δήμο των Σφακίων, στις συντεταγμένες

+35° 10' 56.002" Βόρεια και +24° 14' 4.202" Ανατολικά

Καιρός, 24 Μάιος
Καιρός σε Φραγκοκάστελλο
+28

Μεγ.: +29° Ελάχ.: +20°

Υγρασία: 32%

Αέρας: NE - 10 KPH

σε μια τοποθεσία που δεν έχει κεντρικό χωριό, αλλά διαμορφώνεται με λίγα και διάσπαρτα σπίτια στην ακτή με συνολικό πληθυσμό μόλις 148 άτομα (πηγή Wikipedia.gr από την εθνική απογραφή του 2011).

 

Το όνομά του προέρχεται από την παρουσία εδώ ένα μεσαιωνικό φρούριο άμυνας που χτίστηκε από τους Βενετούς κατακτητές τον δέκατο τέταρτο αιώνα, το "Castel Franco".

Ανακαινισμένο τα τελευταία χρόνια στα εξωτερικά τοιχώματα έχει γίνει σήμερα το σιωπηλό φύλακας ένα όμορφο και ήσυχο τμήμα της θάλασσας....... με τόση ιστορία πίσω απ' την πλάτη του!

Νότια του νομού Χανίων, στο Λιβυκό Πέλαγος και προσανατολισμένη προς την Αφρική, η πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου έχει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ακτών που εκτείνεται από βραχώδεις ή αργίλου βράχους (Κρίταμα)

και σe όμορφη αμμόλοφοι που καλύπτονται σε σπάνια μεσογειακής βλάστησης (Ορθή Άμμος) μέχρι και παραλίες με λεπτό άμμος ή βότσαλα (Χοντρός Βόλακας, Ίλιγγας, Μαύρο Νερό, Βάταλος, κλπ.....) με δυνατότητα να επιλέξετε οποιοδήποτε προτιμάτε αν σας αρέσει τη θάλασσα!

Φραγκοκάστελλο μπορεί να επιτευχθεί (με ήσυχους ασφαλτοστρωμένους δρόμους) περνώντας μέσα από στενά φαράγγια (Κοτσίφου, Κουρταλιώτικο και Καλλικράτη) κόβοντας με άγρια ομορφιά των "Λευκών Ορέων" (βουνά που καλύπτονται με το χιόνι μέχρι το Μάιο.... αξίζουν αυτό το όνομα), μια οροσειρά που περιλαμβάνει επτά κορυφές πάνω από δύο χιλιάδες μέτρα με την υψηλότερη , η Πάχνες, που φθάνει 2.453 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βουνά που χωρίζουν οριζόντια την δυτική πλευρά του νησιού της Κρήτης και έχουν δημιουργήσει Φραγκοκάστελλο όπως ένα μέρος καθόλου εύκολο να φθάσει, μέχρι ένα αρκετά πρόσφατο παρελθόν,

έτσι καθυστερώντας και περιορίζοντας την τουριστική ανάπτυξη του, με αποτέλεσμα ότι εδώ δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή εγκαταστάσεις σε κλίμακα κατάλληλα για να προσελκύσει τον μαζικό τουρισμό (για παράδειγμα, υπάρχει μόνο μια μικρή μαρίνα σε περίπου δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής!) και για το λόγο αυτό η καλή φιλοξενία που θα συναντήσετε σε αυτές τις περιοχές βασίζεται κυρίως στις μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.

Από κλιματική άποψη ένα σύνολο στοιχείων, όπως η έκθεση σε πλήρη νότια του Φραγκοκάστελλου, το γεωγραφικό πλάτος του (σχεδόν "αφρικανική") και η ασπίδα στα βόρεια των

"Λευκών Ορέων", διασφαλίζουν ήπιες θερμοκρασίες μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά προσέξτε επειδή το καλοκαίρι εδώ πλήττονται εύκολα από πολύ ισχυρούς ανέμους Μελτέμι.

Για να φτάσετε στο Φραγκοκάστελλο, προέρχονται από τα Χανιά ή από το Ηράκλειο, το καλύτερο δρόμος περνάει μέσα από τη διασταύρωση του Ρεθύμνου με την υποχρεωτική στροφή προς την κατεύθυνση των Αρμένων-

Άγιος Βασίλειος-Αγκουσελιανά και του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κοτσυφού, μέχρι να επιτευχθείτε Σελλιά (εδώ βρίσκεται επίσης η διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο κοντινό κόλπο του Πλακιά), Άνω Ροδάκινο (όπου ολοκληρώνουν μια νέα γέφυρα) και, τέλος, Αργουλές και Σκαλωτή.

Συνεχίζοντας δυτικά, μετά το Φραγκοκάστελλο, το δρόμο αφήνει την ακτή και επιστρέφει προς το εσωτερικό, μετά από περίπου 3 χιλιόμετρα θα συναντήσετε μια διασταύρωση (προς τα δεξιά συνεχίζει για τα χωριά Πατσιανός και Καψοδάσος) και

εδώ εάν παίρνετε την κατεύθυνση αριστερά, προς τον Άγιο Γεώργιο, θα φτάσετε στα Σφακιά μετά 14 χιλιόμετρα σε έναν όμορφο πανοραμικό δρόμο.  Από το λιμάνι Σφακίων κάθε πρωί το καλοκαίρι, αν ο καιρός το

επιτρέπει, αναχωρεί το πλοίο που συνδέει με Λουτρό, Αγία Ρουμέλη (η οποία βρίσκεται στο τέλος το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπη, εκείνο της Σαμαριάς), Σούγια και Παλαιόχωρα , να πραγματοποιήσει στην πράξη μια "μικρή κρουαζιέρα" σε περιοχές που παραμένουν ακόμη και σήμερα μεταξύ τα πιο άγρια και παρθένα του Μεσογείου.

German version   Versione in Italiano   English version   Version française

<<<<<<<<< >>>>>>>>

Version française   English version   Versione in Italiano   German version

Αρχική σελίδα  |  Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Κρήτη  |  Διανυκτέρευση στο Ξερόκαμπος  |  Πληροφορίες

İWeb-Master Andrea Marini andrea18@otenet.gr - marinator2001@yahoo.com

 

Εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με ημερομηνία 25/09/2013 με αριθμό αδείας

1040E 6061 01822 01

Licenza Creative Commons
Όλα τα κείμενα και τα γραφικά που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε τμήμα του site www.xerocamboscreta.com αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Andrea Marini και οι εικόνες, σε αυτές τις σελίδες αφιερωμένες στο Φραγκοκάστελο, είναι μια ευγενική προσφορά της Χρυσούλας Τσουπάκης.